• Voor de zesde maand op rij laat de Nederlandse industriële productie op jaarbasis een krimp zien.
  • De verschillen tussen industriële bedrijfstakken waren groot, waarbij de meeste bedrijfsklassen minder produceerden dan in dezelfde maand een jaar eerder.
  • De branche van reparatie en installatie van machines kende opnieuw de grootste toename van de productie.
  • Lees ook: Nederlandse industrie blijft krimpen, maar wel sprake van lichte verbetering op maandbasis

De industriële productie in Nederland is voor de zesde maand op rij gedaald. Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

De verschillen tussen industriële bedrijfstakken waren groot, waarbij de meeste bedrijfsklassen minder produceerden dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grote branches liet de machine-industrie de grootste productiedaling zien. De branche van reparatie en installatie van machines kende opnieuw de grootste toename van de productie.

De genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn goed voor driekwart van de industriële productie, bron: CBS
De genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn goed voor driekwart van de industriële productie, bron: CBS

In vergelijking met de voorgaande maand produceerde de Nederlandse industrie wel meer. Dan gaat het om een stijging van 0,7 procent. Ondernemers in de sector kijken daarentegen voor de vierde maand op rij minder positief vooruit. Dat komt vooral doordat ze minder positief waren over de orderportefeuille.

De Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) constateerde onlangs al dat de Nederlandse industrie kampt met een aanhoudende zwakke vraag. Sectoreconoom Albert Jan Swart van ABN AMRO zei in een toelichting op de maandelijkse peiling van de bedrijvigheid door Nevi ook dat Nederland zwaar getroffen wordt door de malaise in de chemiesector. De hoge gasprijs zou het moeilijk maken voor Europese energie-intensieve ondernemingen om op de wereldmarkt te concurreren.

bron: CBS
bron: CBS

Verder waarschuwde Swart dat ontwikkelingen in Duitsland, waar veel vraag vandaan zou moeten komen, weinig goeds beloven voor de komende maanden. In deze belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie verslechterde het vertrouwen van ondernemers in de industrie volgens de laatste cijfers eveneens. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was volgens statistiekbureau Destatis in juni 0,4 procent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van mei daalde de Duitse productie met 1,2 procent.

LEES OOK: Nederlandse industrie minder positief over orderportefeuille in juni